Gampi papier (Fillipijnen)

Gampi papier komt van de Filipijnen waar de Abaca boom groeit. De boom lijkt uiterlijk sterk op de bananenboom. De vezels zijn er al eeuwenlang populair omdat ze enorm sterk zijn. Vroeger werd er behalve touw ook weefsels voor kleding van gemaakt. De boom geeft lange vezels met een mooie glans, zeer geschikt voor papier. Daar worden nog andere vezels aan toegevoegd, waaronder cogon grass, een onkruid waar niets mee werd gedaan tot ontdekt werd dat het prima in papier verwerkt kan worden.


Productie

De afgepelde bast wordt in grote ketels gekookt en fijngemaakt. De papierpulpmassa wordt opgelost in water, met de hand gelijkmatig op grote schepramen verdeeld en er worden bijvoorbeeld bloemblaadjes of gedroogde bladeren aan toegevoegd. Nu worden de schepramen in de zon te drogen gezet. Als de vellen droog zijn, worden ze van de rasters gehaald, gladgestreken en gecontroleerd. Het papier is klaar om geverfd of bedrukt (batik) te worden en eventueel verwerkt tot producten.

Op de Filipijnen zijn veel kleine ateliers waar dit papier geproduceerd wordt. Het is er een belangrijke bron van werkgelegenheid.


Vragen over dit papier?

Neem dan gerust contact met ons op.