Herkomst

Voor Olino papier wordt geen enkele boom gekapt. Het is 100% handwerk, zuurvrij en biologisch afbreekbaar. Speciaal papier voor jouw bijzondere moment, afscheid, uitnodiging of creatie.

lokta-plant.jpg

Lokta papier (Nepal)

Lokta plant

Loktapapier komt uit Nepal. Het wordt gemaakt van de bast van de Daphne Papyracea. Die struik groeit op een hoogte van 2000 meter in de Himalaya, daarom wordt het ook wel Himalayapapier genoemd. Omdat de bast van de struik steeds weer aangroeit, hoeven er geen nieuwe struiken aangeplant te worden en blijft de Himalaya onaangetast.

 
1.abaca tree.jpg

Gampi (Fillipijnen)

Abaca boom

Gampi papier komt van de Filipijnen waar de Abaci boom groeit. De boom lijkt uiterlijk sterk op de bananenboom. De vezels zijn er al eeuwenlang populair omdat ze enorm sterk zijn. Vroeger werd er behalve touw ook weefsels voor kleding van gemaakt. De boom geeft lange vezels met een mooie glans, zeer geschikt voor papier. Daar worden nog andere vezels aan toegevoegd, waaronder cogon grass, een onkruid waar niets mee werd gedaan tot ontdekt werd dat het prima in papier verwerkt kan worden.

 
Mulberry Tree 025.jpg

Mulberry (Thailand)

Moerbei boom

In het noorden van Thailand groeit een bijzondere boom: de Mulberry (moerbei) boom. Het bijzondere is dat de bast van de boom na het regenseizoen eenvoudig afgepeld kan worden waarna die direct weer aangroeit. Deze eigenschap werd honderden jaren geleden ontdekt door de Karen-stam die in het uiterste noorden van Thailand woont.

 
1.tree.jpg

Bhutanees (Bhutan)

Mitsumata plant

Papier maken is een belangrijk onderdeel van de Bhutanese cultuur en traditie. Vroeger werd dit door de mensen thuis geproduceerd, nu staat in Bhutan een kleine fabriek waar het papier op traditionele wijze gemaakt wordt.

 
japans4.jpg

Japan

Washi zeggen de Japanners, ‘Wa’ betekent Japans, ‘shi’ betekent papier. Het wordt gemaakt van de boombastvezels van diverse bomen die in Japan groeien. Een traditioneel gemaakt zuurvrij papier.

 
papyrus_01.jpg

Papyrus (Egypte)

Papyrus plant

De Cyperus Papyrus is een koninklijk gewas dat vooral groeit in de moerassige delen van de Nijldelta. De plant vormt grote papyruswouden met toppen die wel vijf tot zes meter hoog kunnen worden. Om papyrus tot papier te verwerken is kennis en vaardigheid vereist, die de Egyptenaren al sinds de oorsprong van hun land van generatie op generatie doorgeven. Omdat de productie erg kostbaar is, mag papyrus slechts zeer beperkt gebruikt worden.

 
Katoen-papier.jpg

Katoenpapier (India)

Katoenplant

Katoenpapier wordt al sinds mensenheugenis (enkele eeuwen v. Chr.) voornamelijk in India geproduceerd, nadat de Chinezen deze manier van papier maken daar geïntroduceerd hadden.

Katoenpapier wordt uitsluitend van gerecyclede katoen gemaakt. Dit zijn restanten uit de confectie en papierindustrie. Alleen voor de witte vellen wordt nieuwe katoen gebruikt. Katoenen lompen worden vanuit de hele wereld naar India getransporteerd voor de productie van dit papier.