Japans papier

Washi zeggen de Japanners,  ‘Wa’ betekent Japans, ‘shi’  betekent papier. Het wordt gemaakt van de boombastvezels van diverse bomen die in Japan groeien. Een traditioneel gemaakt zuurvrij papier.

De kunst van het papier maken werd al in 610 v. Chr. in Japan geïntroduceerd door boeddhistische monniken die het papier gebruikten voor het schrijven van soetra’s. Aan het eind van de 18e eeuw werkten meer dan 100.000 families in Japan in de ambachtelijke papierindustrie. Nu zijn het er nog maar een paar honderd. Het produceren van dit papier is zo tijdrovend dat het in de Japanse cultuur een deugd is om geen papier te verspillen!


Productie

Washi wordt gemaakt van de stengels van Kozo (familie van de Mulberry), Mitsumata en Gampi planten. De stengels worden in lengtes van een meter afgesneden, ze groeien vanzelf weer aan. Eerst legt men de stengels in een ketel met kokend water zodat de bast gemakkelijk loslaat. De bast wordt vervolgens afgesneden, gedroogd, een paar dagen in koud stromend water gelegd en opnieuw gekookt. Hierdoor worden de vezels mooi zacht. De vezels worden nu met grote houten hamers klein geslagen, gemengd met water en de lijmstof toroai of neri, afkomstig van de wortels van de Hibiscus. De papiermaker verdeelt de pulp gelijkmatig op een schepraam. Dit heet een Sugeta, het wordt gemaakt van geweven bamboe en paardenhaar. De natte vellen worden op elkaar gelegd en het overtollige water wordt eruit geperst. Tot slot worden ze in de buitenlucht te drogen gelegd.

Washi-vezels zijn zacht en heel sterk. Het papier is zeer geschikt om inkt of kleurstoffen op te nemen. Al eeuwenlang worden kleurrijke dessins met de hand of met block-print op dit papier aangebracht. De fijne motieven en prachtige kleuren maken dit bijzondere papier geschikt voor veel decoratieve doeleinden.


Vragen over dit papier?

Neem dan gerust contact met ons op.